Wiosenne kanapki na każdą porę roku

Co tu dużo mówić – jest to zarówno moja jak i męża ulubiona propozycja na śniadanie. Pewnego wiosennego dnia postanowiliśmy połączyć klasyczną jajecznicę z pieczywem i tak powstały wiosenne kanapki Turbomamy.

Wydaje mi się, że zgodzicie się ze mną – śniadanie to najważniejszy posiłek dnia! Fajnie, gdy jest podawane na ciepło. Ma wtedy korzystny wpływ na nasze ciało. Wierzcie mi, daje zastrzyk najprawdziwszej turbo energii co najmniej do obiadu. 🙂

Acha, super sprawą byłoby, gdyby takie danie nie wymagało od nas długiego przesiadywania w kuchni. A ten warunek wiosenne kanapki Turbomamy spełniają. Myślę, że spokojnie dacie radę zaparzyć kawę, zrobić przegląd prasy online i komunikatorów, a nawet wziąć szybki prysznic, gdy jajecznica będzie się smażyć. 😉

Ta propozycja śniadania nie powinna sprawić Wam kłopotu, jeśli chodzi o składniki, ponieważ jest to niezbędnik zwany „zestawem studenta“. Byłam studentką i wiem, że wtedy najczęściej w lodówce znajdują się tylko jajka i mleko. 🙂

Zdrowo, smacznie, najprościej! Wiosenne kanapki Turbomamy w 10 minut. Oto przepis.

Składniki na dwie porcje:

  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • łyżka masła,
  • 2 łyżeczki mleka,
  • 2 kromki pieczywa – białe, razowe (wedle gustu)
  • 2 plastry sera żółtego,
  • 2 liście sałaty,
  • pomidor malinowy,
  • ogórek zielony,
  • szczypiorek.

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła.
  2. Do osobnej miseczki wbijamy jajka, lekko roztrzepujemy widelcem i wylewamy na patelnię.
  3. Dodajemy 2 łyżki mleka i na bardzo wolnym płomieniu podsmażamy naszą jajecznicę.
  4. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  5. Na dwie kromki chleba kładziemy sałatę, ser żółty, jajecznicę, plaster pomidora, kilka plasterków ogórka zielonego, a do dekoracji szczypiorek.

Wskazówki:

  • Lekko ścięta jajecznica jest nie tylko zdrowsza, ale też idealnie się łączy z żółtym serem i pozostałymi składniami.
  • Zachęcam do użycia jaj od kur z wolnego wybiegu. Ja zawsze tak robię.

Smacznego!

Add a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *